Simpozion național „Gheorghe Ruset-Roznovanu” (Roznov, ediţia a V-a)

Evenimente Mai 19, 2017

SIMPOZION NAȚIONAL "GH. RUSET-ROZNOVANU" (ediția a V-a, Roznov, 2017)
TEMA: "Tradiție și inovație în învățământul românesc"
ORGANIZATOR: ISJ Neamț și Liceul din Roznov 
PARTENER: Parohia Chintinici

La eveniment au participat dir. prof. Oana Ilarie, numeroase cadre didactice, elevi ai liceului și alți invitați. Activitatea simpozionului a cuprins o sesiune de comunicări, prezentări PPT ale cadrelor didactice și elevilor, o piesă de teatru și un recital de muzică, după care a urmat jurizarea şi premierea participanţilor. Felicitări tuturor participantilor!

"În comportamentul rutinat al elevilor la ore se află strigătul celui însetat de cunoaștere, căci memoria este un centru de creație. Profesorii sunt bucătarii cunoașterii, dar pregătesc hrana pentru niște meseni fără poftă de mâncare. Ei detestă rutina, iar plictiseala îi doboară. Expunerea prin dialog (arta întrebării provoacă inteligența), expunerea interogativă (arta interogației), participarea elevilor la proiecte sociale (trebuie să învețe să ia decizii, astfel vor învăța că orice alegere implică pierderi și câștiguri), promovarea interdisciplinarității școlare (prin care conexează rapid informațiile primite), educația de tip outdoor sunt doar câteva repere ale unui învățământ modern, viabil, sănătos și performant.
Așadar, tema simpozionului "Tradiție și inovație în învățământul românesc" este o adevărată provocare. Rezolvarea acestei dileme stă în puterea factorilor de decizie în plan educațional-școlar. Cu o condiție, însă, să nu ne mai bântuie spiritul lui Caragiale: „Iată dar opinia mea. Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!” (discursul lui Farfuridi, de la adunarea din actul al III-lea al Scrisorii Pierdute)" - Pr. Iulian Vasile.

Citește alte articole despre: simpozion