În data de 18 septembrie 2012, la Chintinici, a fost inaugurată Expoziţia Etnografică „Casa Bunicilor”. Muzeul a fost construit chiar lângă biserica din sat de către familia preotului paroh Iulian Vasile. La eveniment au fost prezenţi atât reprezentanţi ai autorităţilor civile şi bisericeşti, meşteri populari, cât şi credincioşii parohiei.
Povestea micuţului muzeu a început în luna iunie, la iniţiativa familiei preotului paroh, în dorul unei copilării trăite în casa bunicilor, „într-o lume tihnită a satului de odinioară. Expoziţia se intitulează «Casa Bunicilor» pentru că numele face trimitere la casa în care am simţit ritmul unei vieţi ce se mişca între tihna sărbătorilor religioase, satisfacţia muncilor gospodăreşti şi bucuria petrecerii timpului liber. Din acest motiv, muzeul e împlinirea unui vis şi rodul unor căutări şi frământări de ani de zile, spune părintele Iulian.
Astfel, cu multă trudă şi cu sprijinul unor oameni de suflet, în două luni de zile, lângă biserica din localitate a răsărit o căsuţă care respectă în cele mai mici detalii caracteristicile caselor româneşti de altădată, din secolul XIX. Este făcută din chirpici cu lut, pe temelie de piatră şi cu acoperiş de şindrilă, cu prispă în faţa casei, înconjurată cu gard de nuiele şi cu tot ce trebuie în bătătură. Vizitatorii pot admira obiecte şi ustensile peste care anii au aşternut praful uitării: râşniţa, meleţuica cu piepteni şi ragilă, unelte gospodăreşti vechi, coşarcă cu zolitor şi bătător, trusa tâmplarului, masa la stână, „vestitorii” Anului Nou (capră, urs, dobă, buhai, ghioagă), furcoiul, ţapina, putinica, balerca, chisăliţa, cânepa, râşniţa, toiagul, lada de zestre şi multe alte obiecte demne de admirat. În odaie se găsesc cuptorul de lut şi războiul de ţesut, cele două repere ale gospodăriei de altădată. Nu lipsesc masa, patul, blidarul, sucala, vârtelniţa, păretarul, cerga, lăicerele, lampa cu burlui, stativele, icoanele vechi şi nici preşurile ţesute din resturi de pânză (cordele) care acoperă podeaua.
Preşedintele CJ Neamţ, domnul Culiţă Tărâţă, a felicitat familia parohului şi a subliniat cât de importante sunt tradiţiile: „Nucleul de bază al celulei româneşti a fost satul. Faptul că aţi pus în valoare o casă ţărănească ce reflectă viaţa şi activitatea strămoşilor noştri este de bun augur. Nu trebuie să uităm de unde am plecat, iar tradiţiile trebuie păstrate cu sfinţenie, indiferent că am intrat în marea familie europeană”.
Părintele Iulian Negru, Consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis salutul IPS Teofan şi i-a înmânat preotului Iulian Vasile o Diplomă de excelenţă, pentru organizarea acestei expoziţii etnografice permanente, unică în Arhiepiscopia Iaşului şi în ţară.
Un alt oaspete de la Iaşi, etnograful Angela Paveliuc Olariu, cea care a făcut cunoscută tradiţia populară a românilor în lume, a mărturisit că a venit cu foarte mare plăcere să ajute la organizarea acestui muzeu în miniatură şi a fost impresionată de ceea ce a găsit la Chintinici. „Ochii mei de etnograf spun clar că această casă este făcută exact după dimensiunile unei case tradiţionale din zonă. Noi, etnografii, ţinem cont de nişte criterii, avem o rigoare. Am fost întru totul de acord cu viziunea părintelui, am mai completat şi eu câte ceva, am mai venit cu o idee, iar în final s-a ajuns la această minune. Spun acest lucru pentru că este o premieră absolută”, a spus Angela Paveliuc Olariu.
Primarul oraşului Roznov, domnul Ionel Ciubotaru, i-a înmânat părintelui Iulian Vasile Diploma şi placheta de „Cetăţean de onoare” al oraşului pentru că, „pe lângă activitatea de zidire a unui complex bisericesc care aşteaptă să fie sfinţit, părintele s-a implicat în numeroase şi diverse activităţi şi proiecte cultural-spirituale şi sociale care fac cinste urbei Roznovului. Pentru fiecare dintre noi este important să ne cunoaştem istoria, pentru a înţelege spre ce trebuie să ne îndreptăm. Existenţa acestui muzeu sătesc poate fi considerată o premieră pentru oraşul nostru, care va aduce mai multă lumină şi noi informaţii asupra înţelegerii vieţii de familie din bătătura gospodăriei ţărăneşti tradiţionale roznovene”. (Spicuiri din mass-media)
Inaugurarea muzeului: vezi ziarul Lumina din 20 septembrie 2012, articolul A fost inaugurată Expoziţia etnografică "Casa Bunicilor" la Chintinici (Constantin Ciofu).
Disponibil la http://www.ziarullumina.ro/articole;2081;1;75456;0;A-fost-inaugurata-expozitia-etnografica-Casa-Bunicilor.html