Ceremonie militară la monumentul eroilor din Roznov

Evenimente Mai 19, 2017

În cadrul unei ceremonii religioase și militare, cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor neamului și paradă militară, am sărbătorit în data de 9 mai, la Roznov, 140 de ani de la proclamarea Independenței României și de la înființarea Regimentului 15 infanterie Dorobanți/Războieni. La eveniment au participat numeroase oficialități, reprezentanți ai instituțiilor locale și județene.

Monumentul (obeliscul) situat în centrul localității Roznov a fost construit în cinstea eroilor căzuți în Războiul de Independență din 1877-1888. A fost inaugurat în data de 24 august 1908, la iniţiativa unui comitet condus de Nicu Mătăsaru, format din următoarele personalităţi: Pr. Ovidiu Grinţescu, Pr. C. Gervescu, C. Pruncu, Virgil Grinţescu, Constantin Adamescu, Gheorghe Constantinescu, Ulise Ionescu, Ioan Popescu, Ioan Mironescu, Vasile Gherasim, Ioan Radu şi Ioan Gheorghiu. Suportul financiar a fost asigurat de administraţia locală şi Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, condus de ministrul Spiru Haret.
Monumentul este ridicat în timpul domniei M.S. Carol I Regele României, prefectului Ermil Zaharia al județului Neamț, revizorului școlar Gh. Nicolau și primarului comunei Roznov, Nicu Nicolau.
Autorul acestui monument este sculptorul de origine italiană Vincenzo Puschiasis din Piatra Neamț.
Monumentul este construit în cinstea eroilor din comuna Roznov căzuți în Războiul de Independență din 1877-1888: Horcea Vasile (sublocotenent Regiment 8 Linie), Bofan Vasile (soldat Regiment 5 Linie), Manole Ion (soldat Regiment 15 Dorobanți) și Ostahi Toader (soldat Regiment 15 Dorobanți) .

Citește alte articole despre: ceremonie militara