Simpozionul judeţean „Gheorghe Ruset-Roznovanu” (Roznov, ediţia I)

Viața parohiei Mai 25, 2013

   În data de 25 mai 2013, în sala de festivităţi a Liceului Teoretic Roznov, s-a desfăşurat Simpozionul judeţean „Gheorghe Ruset-Roznovanu”, sub conducerea Dir. Prof. Oana Ilarie, în parteneriat cu Parohia Chintinici. Tema sa se intitulează „Locul natal, spaţiu al formării spirituale”, fiind organizat pe trei secţiuni: scriitori nemţeni; tradiţii şi obiceiuri locale; istoria şi geografia orizontului local.

   Moderatorul evenimentului a fost Prof. Oana Ilarie. După urările de bun venit din partea organizatorilor şi prezentarea invitaţilor au urmat scurte alocuţiuni.  

   În cuvântul de deschidere, Pr. Protoiereu Vasile Ţoc a evidenţiat personalitatea Colonelului Gh. Ruset-Roznovanu, proprietarul moşiei Roznov, şi modul pozitiv în care s-a implicat în dezvoltarea zonei, apoi Prof. Vasile Pruteanu a încurajat susţinerea unor evenimente de acest fel, care de multe ori, la nivelul comunităţii, trec la categoria „şi altele”, ceea ce reprezintă un lucru dureros.

   Pr. Iulian Vasile, paroh la Parohia Chintinici, a subliniat necesitatea promovării actului cultural-spiritual într-o lume îmbibată şi dependentă de imagine: „În faţa efectului globalizării acestei lumi, fiecare popor rezistă cu ceea ce are propriu, cultura şi spiritualitatea sa. Trecutul fiecărei comunităţi este un exemplu pentru prezent, iar prezentul devine o metodă de a pune în valoare trecutul. În calitate de organizator partener al acestui simpozion, am răspuns cu mult drag invitaţiei de a mă alătura distinşilor invitaţi care apreciază cultura şi spiritualitatea acestor meleaguri, reafirmă tradiţiile locale pentru generaţiile noastre de azi şi de mâine. O comunitate care nu lasă urme, este una inexistentă, fără memorie şi pierdută în preocupări rudimentare. Forma de respect şi preţuire reală faţă de înaintaşii noştri este tocmai conservarea şi punerea în valoare a inestimabilelor comori culturale şi spirituale”.

   Activitatea simpozionului a cuprins o sesiune de comunicări ale cadrelor didactice:

  1. Pr. dr. Iulian Mihail Vasile (Parohia Chintinici – Roznov): „Muzeul etnografic din Chintinici”,
  2. Prof. dr. Paul Daniel Nedeloiu (Liceul Teoretic Roznov): „Junculeştii din Ghigoeşti în secolul al XIX-lea”,
  3. Prof. Carmen-Elena Diaconu (Liceul cu Program Sportiv – Roman): „Istoricul bisericilor de lemn din satul Izvor (com. Ion Creangă) şi din satul Pânceşti (com. Poienari)”,
  4. Prof. Maria Carmen Duca (Liceul Teoretic Roznov): „Studiu fizico-geografic al comunei Borleşti”,
  5. Prof. Ştefan Găucan (Liceul Teoretic Roznov): „Constantin Limboi – ucenic şi mentor”,
  6. Prof. Gabriela-Elena Romano (Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Roman): „Mediul folcloric virtual”.

   După aceea a urmat sesiunea de prezentări power-point ale elevilor, apoi jurizarea şi premierea participanţilor.

   „Organizarea acestei manifestări cultural-spirituale este aşadar una necesară şi utilă, pentru că scoate la lumină bogatul patrimoniu al oraşului Roznov. Prin urmare, felicităm pe organizatori, pe distinşii invitaţi, pe participanţi precum şi pe toţi cei care cultivă spiritul culturii şi flacăra credinţei în conştiinţa poporului şi totodată sperăm ca acest simpozion să aibă viaţă lungă şi activitate rodnică, rugând pe Dumnezeu să dăruiască binecuvântare tuturor!” (Pr. Iulian Vasile).